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dc.contributor.authorPizarro Gómez, Antonio 
dc.contributor.authorŠadeikaitė, Giedrė
dc.contributor.authorGarcía Delgado, Francisco Javier 
dc.date.accessioned2020-11-18T11:38:30Z
dc.date.available2020-11-18T11:38:30Z
dc.date.issued2020-09
dc.identifier.citationPizarro Gómez, A., Šadeikaitė, G., & García Delgado, F. J. (2020). The World of Iberian Ham and its Tourist Potential in the Sierra De Huelva (Andalusia, Spain). European Countryside, 12(3), 333–365. DOI: https://doi.org/10.2478/euco-2020-0019es_ES
dc.identifier.issn1803-8417
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10272/19032
dc.description.abstractIn the context of agricultural post-productivity, rural spaces acquire new functions or reinforce the existing ones. Thus, the production of quality food, as a part of agroindustry, and tourism appear as common activities in rural development strategies. Special attention is drawn to gastronomic tourism and the creation of routes as a creative expression of the integration and structuring of the territories. The Iberian ham is a unique product, known worldwide, produced exclusively in the SW quadrant of the Iberian Peninsula. It is linked to a unique agro-system of the anthropised Mediterranean forest, also known as dehesa4, and comparably limited Iberian pig livestock, which has given rise to traditional culture and industry constituted in Local Productive System in many municipalities, supported by Protected Designation of Origin. The central objective of the research is to analyse existing tourist attraction related to the Iberian ham, its potential and the routes and products that have arisen around it. Having placed the territorial recognition as the starting point, the analysis of the resources and locations of the activities related to the Iberian ham was carried out based on scientific literature and the use of different databases. Secondly, the analysis of the potential tourism activities in the Sierra de Huelva region was implemented based on primary sources, namely surveys and interviews with intervening actors. The following results are obtained: a) the tourist potential of the Iberian pig world; b) complementarity with other tourist activities; c) difficulties in structuring existing attractions; d) multiplication of disconnected and sometimes coincident tourism initiatives; e) scarce participation of private actors in the initiatives launched.es_ES
dc.description.abstractEl mundo del jamón Ibérico y su potencialidad turística en la Sierra de Huelva (Andalucía, España). En el contexto del posproductivismo agrario, los espacios rurales adquieren nuevas funciones o refuerzan las existentes. Así, la producción de alimentos de calidad (agroindustria) y el turismo aparecen como actividades en las estrategias de desarrollo rural. Un interés especial tienen el turismo gastronómico y la creación de rutas como expresión creativa de la integración y vertebración de los territorios. El jamón ibérico es un producto único, conocido mundialmente, producido exclusivamente en el cuadrante SW de la península ibérica, y vinculado a un escenario (la dehesa) y una ganadería extensiva (cerdo ibérico) únicas, que han dado lugar a una cultura tradicional y una industria constituida en Sistema Productivo Local en muchos municipios, amparados por Denominaciones de Origen Protegidas. El objetivo central de la investigación es analizar la atracción turística existente relacionada con el jamón ibérico, su potencialidad y las rutas y productos que han surgido a su alrededor. En primer lugar, se partió del reconocimiento territorial y se realizó, a partir de la literatura científica y el uso de diferentes bases de datos, el análisis de los recursos y localización de las actividades relacionadas con el jamón ibérico. En segundo lugar, el análisis de las posibles actividades turísticas en la comarca de la Sierra de Huelva se realizó con base en fuentes primarias, a saber, encuestas y entrevistas a los actores intervinientes. Los resultados obtenidos son: a) la potencialidad turística del mundo del cerdo ibérico; b) complementariedad con otras actividades turísticas; c) dificultades para vertebrar los atractivos existentes; d) multiplicación de iniciativas turísticas inconexas y a veces coincidentes; e) escasa participación de los actores privados en las iniciativas puestas en marcha.es_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherMendel University in Brnoes_ES
dc.relation.isversionofPublisher’s versión
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 España*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/*
dc.subject.otherGastronomic tourismes_ES
dc.subject.otherTourist routeses_ES
dc.subject.otherIberian piges_ES
dc.subject.otherIberian hames_ES
dc.subject.otherDehesaes_ES
dc.subject.otherTurismo gastronómicoes_ES
dc.subject.otherRutas turísticases_ES
dc.subject.otherCerdo ibéricoes_ES
dc.subject.otherJamón ibéricoes_ES
dc.subject.otherDehesaes_ES
dc.titleThe World of Iberian Ham and its Tourist Potential in the Sierra De Huelva (Andalusia, Spain)es_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.identifier.doi10.2478/euco-2020-0019
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES


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