This study has been carried out in order to identify the factors affecting the perception
of hygiene aimed at Turkish Hamams as cultural heritage. With respect to this goal, a
survey has been performed by means of a sample method for local and foreign
tourists who have used the hamams in the central district of Antalya. In total, 210
people have been reached. The value for Cronbach’s alpha in the survey has been
measured as 0.797. In the analysis of research data regarding the statistical method,
factor analysis, regression and correlation have been used as analysis methods.
As a result of the research done on factors affecting the perception of hygiene aimed
at Turkish hamams, the elements such as the sensitivity of hamam personnel on
hygiene, the fulfilment in general principles of hamam, and the physical competence of
hamam have been identified as the three significant factors by the tourists involved in
the survey.
Este estudio ha sido llevado a cabo para identificar los factores que afectan a la percepción de la higiene enfocado en los Hamams de Turquía como patrimonio cultural. Con respecto a este fin, se ha realizado una encuesta a través del método de la muestra para turistas locales y extranjeros que han usado los Hamams en el distrito central de Antalya. En total, se ha llegado a 210 personas. El valor para el alfa de Cronbach en la encuesta se ha medido den 0.797. En el análisis de los datos, el método estadístico, el análisis factorial, la regresión y la correlación se han usado como métodos de análisis. Como resultado del análisis de factores que afectan la percepción de la higiene dirigida a los Hamams de turcos, elementos como la sensibilidad del personal del Hamam en la higiene, el cumplimiento de los principios generales del Hamam y la competencia física del Hamam han sido identificados como tres factores significantes por los turistas involucrados en la encuesta.